Stimuli via rörelse

Här listar vi forskning, beprövad erfarenhet, litteratur och videodokumentationer som visar att stimuli via anpassad rörelse har en påvisad positiv effekt på psykisk ohälsa - det handlar om anpassad stimulering via den egna rörelsen inklusive ögonrörelse och annan rörelse (öra, mun, fingrar etc.), rörelsen genom rummet, rörelse via beröringen och således även rörelse via ljud.

  •  forskning
Sensory Integration av arbetsterapeut och fil dr i psykologi Jean Ayres

SPD (Sensory Processing Disorder) - Om grundaren av sensorisk integrering via anpassade rörelser 

Effekter av Sensory Integration, SI

Sensory Integration är bra för barn med autism

Läs under Forskningsprojekt och Motorisk utveckling iBunkefloprojektet

God kvalitet på rörelsen, att snabbt och precist kunna härma minsta lilla mimik till de grövsta rörelserna, kräver god förmåga känna in stimuli via berörings-, balans- samt led- och muskelsinnet - något som är avhängigt av god balans i biokemin - vilket, i sin tur, ger möjligheter till en god förmåga till haptisk perception. Ju bättre balans desto större förutsättningar! Läs mer om forskning och vår förmåga till haptisk perception här!

Att allergener/intoleranser har betydelse för god kvalitet på rörelsen har den här psykologen visat genom sina studier och sin bok.

Massage - en form av rörelse

Ljudstimulering - en form av rörelse  • beprövad erfarenhet
Rytmisk rörelseträning - beprövad och välgenomtänkt

Massage - en form av rörelse  • litteratur
http://www.hogrefe.se/Litteratur11/Sinnenas-samspel-hos-barn/

https://www.amazon.com/Anne-G-Fisher-Integration-Practice/dp/B008VQVAMM   

Sensomotorisk träning av barnpsykiatriker Tore Duvner


Hjärnstark av Dr Anders Hansen
- vad han har för forskning/beprövad erfarenhet som stödjer hans ord om att "Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans." framkommer inte!
Däremot så visar den beprövade erfarenhet och forskning som vi lyfter fram i den här bloggen att alla tänkbara kosttillskott tillsammans som vitaminer och mineraler samt omega-3 och tarmbakterier är av stor betydelse för barn och unga som utvecklat psykisk ohälsa på grund av proteinintolerans/länka, sockerkänslighet/länka och läckande tarm/länka - eftersom det bland annat påverkar barnets förmåga känna in och automatisera rörelsen vilket, i sin tur, påverkar förmåga till haptisk perception/länka!  • videodokumentationer 

video med jean ayres och SI

dansk video 

video med SPD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar